Hoofdkantoor Amersfoort

Hardwareweg 36 3821 BM Amersfoort +31 (0) 33 820 02 58

Kantoor Amsterdam

Pand Noord
Meeuwenlaan 100
1021 JL Amsterdam
T. +31 (0) 20 71 63 370

Kantoor Parijs

128, Rue La Boétie 75008 Paris +33 (0)1 70 70 96 96

Algemeen

advies@brockmeyer.nl KvK: 64904709 BTW: NL8558.95.767.B01

Gratis wervingsadvies? Sparren over recruitment? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!
Contact

De neurowetenschap achter jouw vacaturetekst

Het schrijven van een goede, pakkende vacaturetekst die jouw ideale kandidaat aanspreekt is niet makkelijk. Taalgebruik, layout, doelgroep, er is veel om rekening mee te ...

Lees meer

featured-image

Het schrijven van een goede, pakkende vacaturetekst die jouw ideale kandidaat aanspreekt is niet makkelijk. Taalgebruik, layout, doelgroep, er is veel om rekening mee te houden. Wist je dat de toon van jouw vacaturetekst veel invloed heeft op het soort kandidaat dat je aantrekt, maar ook invloed heeft op jouw organisatie zelf?

Het schrijven van een goede, pakkende vacaturetekst die jouw ideale kandidaat aanspreekt is niet makkelijk. Taalgebruik, layout, doelgroep, er is veel om rekening mee te houden. Wist je dat de toon van jouw vacaturetekst veel invloed heeft op het soort kandidaat dat je aantrekt, maar ook invloed heeft op jouw organisatie zelf?

We horen vaak dat het menselijk brein momenten registreert zoals een videocamera dat zou doen. Momenten worden opgenomen, opgeslagen en kunnen later worden teruggekeken. Zelfs een ‘verloren’ momentje kan worden teruggevonden en weer worden afgespeeld in ons brein.

Inmiddels weten we dat het menselijk brein zich helemaal niet zo gedraagt. Bij het ophalen van een herinnering, worden verschillende onderdelen en stukken samengevoegd, waardoor ze in feite een nieuwe ‘herinnering’ in ons brein aanmaken, vaak met details die echt lijken, maar die later onmogelijk blijken te zijn.

Dit proces vindt ook plaats wanneer de hersenen woorden onthouden en ze samenvoegt om analytisch te denken of om gedachten uit te drukken. In plaats van een woordenboekachtige definitie te hebben in ons brein, worden woorden in de hersenen opgeslagen als een steeds veranderende reeks verbindingen die hun betekenis voortdurend bijwerken.

Wanneer we lezen, schrijven, luisteren of spreken, creëren onze hersenen nieuwe verbindingen en dus nieuwe betekenissen voor woorden.

Omdat onze hersenen altijd bezig zijn met het opnieuw bedraden van betekenissen van woorden, zal het gebruik van duidelijke en nauwkeurige communicatie goed voor jouw organisatie zijn. Hoe meer je je concentreert op dit soort communicatie, hoe duidelijker en nauwkeuriger je te werk zal gaan. Dit speelt niet alleen een rol tijdens het schrijven en spreken, maar ook tijdens het lezen en luisteren.

Wanneer (zakelijke) communicatie helder en nauwkeurig is, zorg je dat jouw organisatie ook helder en nauwkeurig functioneert. Maar wanneer er sprake is van wazige en onnauwkeurige communicatie, door bijvoorbeeld constant woorden te gebruiken die ongeorganiseerd denken stimuleren, dan zal jouw organisatie ook minder georganiseerd functioneren.

Kortgezegd, onduidelijke communicatie creëert onheldere bewoordingen dat op zijn beurt nog ongeorganiseerd denken creërt. Wanneer je dit omdraait, zorg je dat helder communiceren zorgt voor duidelijke bewoordingen wat nog meer helderder denken creërt!

Wat betekent dit voor recruiters?

De ene organisatie is in haar vacatures op zoek naar een multi-talent, de andere organisatie is op zoek naar een rockster of een do-it-all. Tegenwoordig vind je dit soort jargon en informele modewoorden bij een groot aantal vacatures. Niet alleen zijn je vacatures minder goed vindbaar, omdat niemand zoekt op dit termen, maar ook worden organisaties die mensen inhuren die op een vergelijkbare manier communiceren een organisatie die minder gestructureerd functioneert.

Wanneer recruiters in de toekomst tijdens het werven meer nadruk leggen op het vermogen van een kandidaat om professioneel, nauwkeurig en duidelijk te communiceren, zal het gevolg hiervan zijn dat jouw organisatie profiteert van duidelijke communicatie.

Kortom, zorg ervoor dat jouw vacatures een duidelijke en heldere taalvorm hebben om te voorkomen dat er meer “ongeorganiseerd” denken in jouw organisatie ontstaat.

Hoe jij jouw vacatures schrijft is slechts één van de vele neurologische aspecten waar een recruiter rekening mee moet houden. Interesse om meer te leren over neurowetenschap in recruitment? Download dan nu ons nieuwe eBook “Recruitment: de kunst van het verleiden”, waarmee jij het hart van jouw ideale kandidaat zal veroveren!

Delen
author
Mees Teeuwen
E-book-3-de-kunst-van-het-verleiden