Hoofdkantoor Amersfoort

Hardwareweg 36 3821 BM Amersfoort +31 (0) 33 820 02 58

Kantoor Amsterdam

Pand Noord
Meeuwenlaan 100
1021 JL Amsterdam
T. +31 (0) 20 71 63 370

Kantoor Parijs

128, Rue La Boétie 75008 Paris +33 (0)1 70 70 96 96

Algemeen

advies@brockmeyer.nl KvK: 64904709 BTW: NL8558.95.767.B01

Gratis wervingsadvies? Sparren over recruitment? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!
Contact

Neuromarketing & Recruitment: Het Bewuste Onbewuste

Elke dag maken we flink wat (onbewuste) keuzes. Wat eet jij tijdens het ontbijt? Wat voor overhemd draag je vandaag? Welk nummer heb jij uitgekozen voor je alarmklok? ...

Lees meer

featured-image

Elke dag maken we flink wat (onbewuste) keuzes. Wat eet jij tijdens het ontbijt? Wat voor overhemd draag je vandaag? Welk nummer heb jij uitgekozen voor je alarmklok?

Hoe komen we tot deze keuzes, en wat kunnen we doen om deze keuzes te beïnvloeden?

In de jaren negentig werd neurowetenschap voor het eerst gecombineerd met marketing. Waarom reageren onze hersenen zo positief op sommige marketingcampagnes? Door welke factoren besluiten wij een aankoop te doen? Inmiddels is dit fenomeen al veel onderzocht, maar is het ook toe te passen op het recruitmentproces?

Neuromarketing

Met een hersenscan is te zien hoe bepaalde hersengebieden reageren op beelden of geluiden en welke emoties dit oproept. Belangrijk hierbij zijn de stoffen die in ons lichaam vrijkomen. Stoffen zoals dopamine, oxytocine en endorfine zorgen bijvoorbeeld voor een fijn en positief gevoel bij ons.

Dit medische wonder werd al snel naar de marketingwereld vertaald met groot succes. Marketeers ontdekte hoe ze neuropsychologie konden gebruiken om de keuze van de klant te beïnvloeden.

Een voorbeeld van neuromarketing in de praktijk is de Coca-Cola campagne waarbij jouw naam op de colafles stond. Het zien van onze eigen naam op een product leidde tot een positieve response in onze hersenen. Het creëerde een gevoel van herkenbaarheid en identiteit. Kortom, de keuze van de klant werd beïnvloed door het zien van hun eigen naam. Slim!

Een ander merkwaardig voorbeeld is de zogenaamde ‘Pepsi-paradox’. Bij een onderzoek kregen deelnemers twee glazen cola, één met Pepsi en één met Coca-Cola.

Wanneer de deelnemers blind proefden vond de meerderheid Pepsi lekkerder smaken. Toen ze zagen dat ze Pepsi hadden gedronken, vond ongeveer 75% van de deelnemers van het onderzoek Coca-Cola beter smaken.

Hier ligt alles dus aan perceptie: hoe bekend we al met een merk of met een bedrijf zijn.

Neurorecruitment?

Maar wat nou als we marketeer vervangen met recruiter en klant vervangen met kandidaat? Hoe kan jouw vacature een Coca-Cola zijn, en geen Pepsi? Is het mogelijk om de keuze van de kandidaat te beïnvloeden?

Door middel van neuromarketing is dit zeker mogelijk. Net als je bij Coca-Cola een betere response krijgt door middel van herkenbaarheid, kun je jouw vacatures schrijven op een manier dat er ook een positief en herkenbaar gevoel ontstaat bij de kandidaat.

Met de juiste woordkeuze kun je een kandidaat onbewust beïnvloeden. Iemand opzoek naar een creatieve functie zal goed reageren op woorden zoals ‘vrijheid’ en ‘spontaniteit’. Iemand opzoek naar een management functie zal goed reageren op ‘autoriteit’ en ‘leiderschap’. Omdat we onszelf herkennen in deze vacature, zijn we meer geneigd om hem door te lezen.

Interesse om meer te leren over neuromarketing in recruitment? Download dan nu ons nieuwe eBook “Recruitment: de kunst van het verleiden”, waarmee jij het hart van jouw ideale kandidaat zult overwinnen!

Delen
author
Mees Teeuwen
E-book-3-de-kunst-van-het-verleiden