Better text equals better response

Vacaturetekst schrijven

4 simpele stappen voor de perfecte vacaturetekst

  • Val op tussen al die andere vacatures
  • Bereik de beste kandidaten
  • Zorg voor de beste sollicitanten

Elke dag komen er in Nederland alleen al honderden vacatures bij. Allemaal met 1 doel: het vinden van de ideale kandidaat! Een goede vacaturetekst zorgt ervoor dat jij opvalt tussen al die andere interessante functies. Door middel van deze 4 simpele stappen kan jij zelf je perfecte vacaturetekst schrijven. Maar lukt het toch niet of heb je er simpelweg niet voldoende tijd voor? Dan nemen wij jou dit uiteraard ook graag uit handen.

 

Stap 1: Introductie met jouw ideale kandidaat

Een vacaturetekst wordt in de eerste instantie hoofdzakelijk vluchtig gescant. In slechts luttele seconden beslist de lezer of de vacature interessant is of niet. Het is dus erg belangrijk om te zorgen voor een goede eerste indruk. Dit doe je door duidelijk te maken wie de doelgroep is en in te spelen op wat voor hun belangrijk is.

Stap 2: De indeling van jouw vacaturetekst

Een vacaturetekst moet ook qua opmaak en tekstindeling opvallen. Een kandidaat leest een vacature op een bepaalde manier waardoor je door een goede indeling al direct de aandacht trekt. Het is allereerst van groot belang om te zorgen dat de lezer zich direct aangesproken voelt. Begin met een sterke kopregel en open direct met de gewenste achtergrond en ervaring. Zo vallen niet geschikte kandidaten al in een vroeger stadium af, terwijl de juiste kandidaat zich aangesproken voelt en hierdoor juist gestimuleerd wordt om verder te lezen.

Stap 3: De aandacht vasthouden

De eerste filtering is gemaakt. Nu is het zaak om de geschikte kandidaten ook vast te houden. Dat doe je door in de jij-vorm te schrijven en te werken met korte en krachtige zinnen. Zorg dat je geen ruis in je tekst hebt waardoor de kandidaat afgeleid wordt. Geef duidelijk aan wat je verwacht zodat hij zich kan identificeren met de functie. Vermijdt hierin clichés zoals ‘proactief’, ‘hands on’ en ‘dynamisch’. Als de kandidaat op dit moment nog steeds leest heb je een potentiële goede kandidaat te pakken. Pas op dit moment ga je hem proberen te verleiden met een aanbod en alle voordelen van jouw bedrijf. Wees hierin concreet.

Stap 4: Het totaalplaatje

Een goede vacaturetekst zal je resultaat drastisch verbeteren, maar de tekst alleen brengt je natuurlijk nog geen goede kandidaat. Belangrijker nog is het kiezen van de juiste mediakanalen voor jouw vacature. Juist hierin zit de meerwaarde van Brockmeyer Jobmarketing Experts. Wij weten precies welke mediakanalen we moeten inzetten om jouw droomkandidaat te bereiken, maar zijn ook gespecialiseerd in het schrijven van sterke vacatureteksten. En het is juist een combinatie van beide die zal leiden tot het beste resultaat.

Wil je dat wij jouw tekst schrijven?

Of wil je gratis en vrijblijvend een advies ontvangen over met welke wervingskanalen jij de allerbeste kandidaten voor jouw vacature kunt bereiken? Neem dan direct contact met ons. Wij helpen je graag!